На парафії с. Лишня відбувся круглий стіл, присвячений пам'яті прп. Паїсія Величковського (Бишівське)

30 листопада – 01 грудня 2019 року, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія, на території Православного духовно-просвітницького та соціально-благодійного центру «Ковчег» при парафії преподобної Параскеви Сербської с. Лишня Бишівського благочиння Київської єпархії відбувся щорічний науково-богословський круглий стіл до дня пам'яті преподобного Паїсія Величковського.

Преподобний Паїсій, уродженець Полтави (преставлення - 28 листопада 1794 р.), є видатним афонським подвижником, церковно-культурним діячем і письменником, який залишив незабутній слід в духовності і культурі Греції, Румунії, Молдови, України, Центральної та Східної Європи.

Тема цьогорічної зустрічі - «Відродження чернечих традицій ісихазму преподобним Паїсієм Величковським і його духовними нащадками».

До Лишні на науковий форум прибули делегації з Молдови та Румунії. Представники Православної Церкви Молдови, протоієрей Васілє Чобану та протоієрей Іон Григорице, настоятель і клірик Свято-Микільської церкви містечка Костешть Кишинівської єпархії, та Примар (Мер) цього містечка Васілє Борта привезли посох преподобного Паїсія, який зберігається у Ново-Нямецькому монастирі.

У суботу, 30 листопада, в перший день міжнародного заходу, в храмі преподобної Параскеви Сербської було звершено Божественну літургію.

Богослужіння очолив Високопреосвященніший Митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, Голова Синодального відділу по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України, Голова Богословсько-канонічної комісії при Священному Синоді УПЦ. Йому співслужили вікарій Полтавської єпархії, Віце-ректор Полтавської Місіонерської Духовної Семінарії Преосвященніший єпископ Новосанжарський Веніамін, вікарій Київської Митрополії, Секретар Київської єпархії Преосвященніший єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, Благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров), духівник Київських духовних шкіл архімандрит Маркел (Павук), клірики Київської єпархії та гості в священному сані.

Богослужбові піснеспіви церковнослов'янською мовою виконував хор сестер жіночого ставропігійного монастиря Афонської ікони Божої Матері (урочище Кип'яче Житомирської обл.), церковно-румунською мовою - хор гостей парафії під керівництвом матінки Вероніки Григорице.

Священнослужителі вознесли молитви за мир в Україні та єдність Православної Церкви.

На завершення Божественної літургії духовенство звершило чин славлення перед іконою преподобного Паїсія, з піднесенням молитви до святого.

Потому відбувся міжнародний круглий стіл, робота якого будувалася в світлі наступних тем:

1. Український, румунський і грецький церковно-культурний діяч прп. Паїсій Величковський.
2. Школа та учні прп. Паїсія Величковського на Балканах і в Центрально-Східній Європі.
3. Прп. Паїсій Величковський та Києво-Печерська Лавра.
4. Спадщина прп. Паїсія Величковського та його вплив на відродження православного богослов'я, чернецтва і старчества.
5. Ісихазм в культурі та духовності народів Центрально-Східної Європи.
6. Вплив Афона на розвиток духовності, чернецтва, книжності та культури на Русі.
7. Літературні зв'язки Центрально-Східної Європи з Афоном.
8. Сучасне осмислення спадщини прп. Паїсія Величковського та перевидання його праць.

Детальніше про доповідачів та теми виступів Ви можете дізнатися за посиланням.

Організаторами наукового заходу виступили Міжнародний інститут афонської спадщини, Бишівське благочиння Київської єпархії Української Православної Церкви, Відділ стародруків Наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Православний духовно-просвітницький і соціально-благодійний центр «Ковчег», Кафедра славістики Ясського університету імені Олександра Іоанна Кузи (Ясси, Румунія); Науково-дослідний центр вивчення історії релігії та Церкви імені архієпископа Лазаря Барановича Національного університету «Чернігівський колегіум»; Монастирське духовно-професійне училище імені преподобного Іоана Дамаскіна, Вищі Свято-Володимирські православні богословські курси, Інформаційне агенство Міністерства оборони України "АрміяInform".

На завершення першого дня роботи наукової зустрічі хорові колективи Молдови та Румунії дали концерт духовної музики. З традиціями українських народних і духовних піснеспівів гостей ознайомив народний аматорський колектив "Сік землі" лишнянського Будинку культури.

У неділю, 01 грудня, після звершення святої Божественної літургії в нижньому храмі на честь мучеників Прокла та Іларія парафії на честь ікони Божої Матері "Всецариця" с. Осикове, учасники наукової зустрічі продовжили обговорення доповідей, що були представлені на круглому столі.

По завершенні в місцевому клубі гостей привітав піснеспівами осиківський аматорський гурт "Калиновий гай".

Сільський голова сіл Лишня та Осикове Андрій Шевчук, який також долучився до заходу, дякуючи гостям з-за кордону та з різних куточків нашої держави, радо запросив усіх частіше приїжджати на гостини.

 Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланнями на альбоми першого та другого дня Міжнародного круглого столу.