У Лишні, що постраждала від негоди, звершили богослужіння (Бишівське)

28 червня 2021 року, в перший день Петрового посту, в свято святителя Михаїла, першого Митрополита Київського, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія вікарій Київської Митрополії, Керуючий Макарівським вікаріатством єпископ Бишівський Кирил звершив літургію в парафіяльному комплексі храму преподобної Параскеви Сербської с. Лишня.

Саме цього дня шість років тому сонм духовенства Української Православної Церкви на чолі з Предстоятелем звершив освячення верхнього храму, присвяченого святому священномученику Клименту Римському.

Його Преосвященству співслужили благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров), духівник благочиння архімандрит Іоаким (Тищук), клірики вікаріатства та гості парафії в священному сані.

Парафіяльний комплекс с. Лишня, що також має назву "Ковчег", цьогоріч, як і багато років поспіль, приймає учасників навчального поселення Вищих Православних Богословських Курсів імені святого рівноапостольного князя Володимира.

Учасники поселення з радістю взяли участь у архієрейській літургії, утворивши хор.

Нещодавно через село Лишня пройшов потужний буревій, внаслідок якого було зруйновано значну частину інфраструктури села, ставки вийшли з берегів, були поламані греблі, частину будинків було затоплено, з частини - зірвало дахи, багато з селян повністю втратили всю насаджену городину. Ласкою Божою, за такої страшної негоди, з поваленими деревами, розмитими та пошкодженими дорогами, порушеним електропостачанням, зруйнованими у деяких місцях газовими трубами, ніхто з мешканців не постраждав.

Цього дня в Лишні продовжилися роботи з ліквідації наслідків негоди, точніше це був перший день, коли вода значно спала та з'явилася можливість почати масштабне відновлення інфраструктури, а не лише аварійне втручання.

Владика Кирил з сонмом духовенства, вознісши молитву про подолання коронавірусної інфекції, також помолився Господу, благословляючи будівельно-відновлювальні роботи.

По завершенні Божественної літургії Керуючий Макарівським вікаріатством звернувся до всіх зі словом, у якому зазначив, що християни покликані жити святістю, та, які б не траплялися зовнішні та внутрішні негаразди в житті християнина, він завжди звершує Божий вибір, зберігаючи вірність Церкві Христовій.

Також єпископ Бишівський подякував усім за спільну молитву та передав усім благословення та привітання Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

Цього дня на парафії було відкрито оновлений дитячий майданчик. Його було збудовано парафією для дітей села, дякуючи благодійникам. Для присутніх, як малечі, так і дорослих, було підготовлено особливі заходи: майстер-клас з малюнку, стрільба з пневматичної зброї під керівництвом досвідченого інструктора тощо.

Народний аматорський гурт "Сік землі" с. Лишня виконав старовинні духовні канти. Також класичні музичні твори виконали юні парафіяни-церковнослужителі Чіпріан і Габріела Єсиненку, представники молдовської діаспори.

Архімандрит Філарет подякував владиці Кирилу за звершену літургію та преподане благословення Його Блаженства та зазначив, що духовно парафія відзначає дуже важливу подію - освячення храму.

Цього ж дня Керуючий вікаріатством відвідав місця, які особливо постраждали від негоди, зокрема архієрей побував на ставі, який через поламану греблю потребує термінової реконструкції, адже біля нього зруйнована дорога та пошкоджено газопровід, 25 будинків залилишося без газу. 

Тут владика Кирил зустрівся з чільником Бишівської громади Іваном Рознаєм і старостою сіл Лишня та Осикове Оксаною Дерев'янченко. Під час розмови з керівниками архієрей дізнався про наявну проблематику, благословив будівельно-відновлювальні роботи та зазначив, що клірики вікаріатства готові не тільки молитовно, але й всебічно надавати допомогу в ліквідації наслідків негоди.

Чільник Бишівщини та староста місцевої громади подякували єпископу Бишівському за турботу та піклування.

Парафією преподобною Параскеви Сербської вже підготовлені та чекають на викорастання найнеобхідніші будівельні матеріали - блоки та панелі для робіт першої необхідності.


Зустріч єпископа Бишівського Кирила перед комплексом "Ковчег" парафії преподобної Параскеви Сербської


Владику Кирила зустрічає настоятель парафії архімандрит Філарет (Єгоров)


На фото: праворуч - благочинний Бишівського благочиння та настоятель парафії архімандрит Філарет (Єгоров), ліворуч - духівник благочиння архімандрит Іоаким (Тищук)


Фото дитячого майданчика з відкритих джерел


Габріела та Чіпріан Єсиненку

 

Далі - фото прес-служби Бишівської територіальної громади