У Осиковому відзначили престольне свято (Бишівське благочиння)

25 липня 2018 року, в день пам'яті святих мучеників Прокла та Іларія, в храмі, присвяченому цим святим с. Осикове, було звершено урочисту Божественну літургію.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія богослужіння очолив благочинний Бишівського благочиння та настоятель парафії архімандрит Філарет (Єгоров) у співслужінні з духівником благочиння архімандритом Іоакимом Тищуком і кліриками Київської єпархії.

Після сугубої єктенії священнослужителі вознесли молитву за мир в Україні. Також на заупокійній єктенії пом'янули спочилого архієпископа Іларія (Шишковського).

На завершення богослужіння відбувся чин славлення перед іконою святих мучеників Прокла та Іларія з піднесенням молитви до них.

Архімандрит Філарет подякував священству та вірянам за звершені молитви, зазначивши, що святі мученики своїми життям і смертю засвідчили свою відданість Богові та Святій Церкві. "І ми також, - наголосив благочинний, - своїм життям у Христі повинні свідчити нашу вірність Богові, нашому християнському поклику та стверджувати істинність Православ'я." Настоятель також звернув увагу присутніх на те, що в грецькій мові слово "мученик" передається як "μάρτυς", що в буквальному перекладі означає "свідок".

Священнослужителі звершили літію, пом'янувши Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана), владику Іларія в день його тезоіменитства, а також новопреставленого клірика Київської єпархії архімандрита Флавіана (Гоженка). За традицією було звершено молитву на благословення колива.

Парафіянами храму с. Осикове було підготовлено фотовиставку, присвячену пам'яті приснопам'ятного архієрея. Слід зазначити, що архієпископ Іларій ніс послух Керуючого Макарівського вікаріатства з моменту утворення останнього в 2010 році й до самої своєї смерті в березні нинішнього року.

Також цього дня архімандрит Філарет очолив заупокійне богослужіння на могилі спочилого архіпастиря, на братському кладовищі Києво-Печерської Лаври в скиту на честь Печерської ікони Пресвятої Богородиці. Серед братії святої обителі, що молилися тут, був і монах Іларій, який багато років виконував послух іподиякона приснопам'ятного владики.

Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.