Архієрейська служба в День Преполовіння (Коцюбинське, Ірпінське благочиння)

10 травня 2017 року, в день Преполовіння П'ятдесятниці, вікарій Київської Митрополії архієпископ Макарівський Іларій, Керуючий Макарівським вікаріатством, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфіря звершив Божественну літургію в Свято-Успенському храмі смт Коцюбинське Київської області.

Архієрею співслужили благочинний Ірпінського благочиння протоієрей Олександр Федоричко та духовенство вікаріатства.

Під час богослужіння владика возніс молитву за мир у нашій державі. По завершенні літургії Його Високопреосвященство привітав усіх присутніх зі святом та передав благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

***

Преполовіння (преполовинення) - це середина, половина періоду від Великодня до П'ятдесятниці (Трійці). Свято отримало назву за аналогією зі згадуваним в Новому Заповіті "преполовінням свята Кущів", коли Господь увійшов у Ієрусалимський храм і вчив там (Іоанна 7:14).

Цей день - середина нашого шляху до П'ятдесятниці, до сходження Духа Святого на апостолів, до того дня, коли справдяться слова Господа "хто вірує в Мене, у того ... з черева потечуть ріки води живої." Бо "це сказав Він про Духа, Якого мали отримати віруючі в Нього, бо ще не було на них Духа Святого..." (Іоанна 7:38-39).

Тому в цей день, коли ми дістаємося половини духовного шляху до свята Трійці, ми звертаємося до Господа словами тропаря: "Преполовившуся празднику, жаждущую душу мою благочестия напой водами, яко всем, Спасе, возопил еси: жаждай да грядет ко Мне и да пиет. Источниче жизни нашея, Христе Боже, слава Тебе."

Також цього дня звершується мале освячення води. Про образи води в богослужбовий період від Пасхи до П'ятдесятниці читайте на "Православіє та світ" (російською).

Кондак свята:

Празднику законному преполовляющуся,
всех Творче и Владыко,
к предстоящим глаголал еси, Христе Боже:
приидите и почерпите воду безсмертия.
Темже Тебе припадаем и верно вопием:
щедроты Твоя даруй нам,
Ты бо еси Источник жизни нашея.