Архієрейська служба в день ювілею хіротонії владики (Ірпінь)

29 липня 2017 року, в суботу 8-го тижня після П'ятдесятниці, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія, Високопреосвященніший архієпископ Макарівський Іларій, вікарій Київської Митрополії, Керуючий Макарівським вікаріатством, звершив Божественну літургію в храмі Святої Трійці м. Ірпінь.

Саме цього дня Керуючий вікаріатством молитовно відзначає десятиліття архієрейської хіротонії. До речі хіротонію владики Іларія десять років тому звершив сонм духовенства Української Православної Церкви на чолі із у Бозі спочилим Предстоятелем, Блаженнішим Митрополитом Володимиром.

Архієпископу співслужили благочинний Ірпінського благочиння протоієрей Олександр Федоричко, благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров), благочинний Боярського благочиння протоієрей Володимир Паращак, настоятель храму протоієрей Памфіл Вовченко, духовенство Макарівського вікаріатства.

Перед початком Божественної літургії священнослужителі та миряни на чолі з архієреєм зустріли чудотворну ікону Божої Матері "Страсна", що перебуває в с. Отченашівка Вінницької єпархії.

Після Євангельського читання Його Високопреосвященство виголосив проповідь, у якій зазначив, що, вшановуючи образ Пресвятої Богородиці, ми вклоняємося Самій Пречистій Владичиці, що завжди молить Бога за нас.

Після сугубої єктенії було вознесено молитву за мир в Україні. Також на заупокійній єктенії владика Іларій пом'янув у Бозі спочилого Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Володимира та приснопам'ятну ігуменію Наталію (Ільчук), настоятельку жіночого Свято-Троїцького монастиря м. Корець, що на Рівненщині, адже цього дня вшановується 10-а річниця її пам'яті.

Під час Малого входу, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія, Керуючий вікаріатством сповістив про нагородження клірика Ірпінського благочиння протоієрея Василія Мандзюби високою церковною нагородою - правом служіння літургії з відкритими Царськими вратами до Херувимської пісні.

Також архієпископ пом'янув новопреставленого Олександра Столярова, режисера, автора-художника багатьох православних кінострічок, якого напередодні поховали в Ірпені священнослужителі Макарівського вікаріатства на чолі з протоієреєм Олександром Федоричко в співслужінні з прес-секретарем Блаженнішого Митрополита Онуфрія архімандритом Пафнутієм (Мусієнком).

На завершення Божественної літургії відбувся чин славлення перед чудотворною "Страсною" іконою Божої Матері з піднесенням молитви до Пресвятої Богородиці.

Від імені всього духовенства Макарівського вікаріатства владику Іларія з ювілейною датою архієрейської п'ятдесятниці привітав благочинний Ірпінського благочиння. По-особливому тепло поздоровив ювіляра один зі старійших кліриків єпархії, настоятель храму протоієрей Памфіл, передавши в дар архієрею ікону Святої Трійці. До щиросердних слів вітання приєдналися й інші священнослужителі та миряни.

Керуючий вікаріатством подякував усім за спільні молитви та поздоровлення, а також із вдячністю розповів про значну роль у своєму житті як спочилого в Бозі Предстоятеля Блаженнішого Митрополита Володимира, так і про нинішнього Ангела Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

Благочинний і настоятель парафії подякували архієрею за звершену літургію. На честь Предстоятеля Української Православної Церкви та владики Іларія пролунало традиційне многоліття.

У благословення від Його Високопреосвященства всі присутні в храмі отримали ікони Пресвятої Богородиці "Призри на смирення".

Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.