У Лаврі відбулося відспівування Високопреосвященнішого владики Ілаіря (Київ)

17 березня 2018 року, в суботу 4-ї седмиці Великого посту, Поминальну, в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври м. Києва відбулося відспівування спочилого Високопреосвященнішого архієпископа Макарівського Іларія, вікарія Київської Митрополії.

Владика перейшов у вічність 16 березня 2018 року, після раптової тяжкої хвороби, на 49-му році життя.

Заупокійну літургію та відспівування, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія, очолив Намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел.

За богослужінням також молилися митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент, єпископ Бородянський Варсонофій, єпископ Вознесенський і Первомайський Олексій, єпископ Васильківський Миколай, єпископ Золотоніський Іоанн, єпископ Гостомельський Тихон, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр, а також духовенство Лаври, Київської та інших єпархій Української Православної Церкви, представники інших Помісних Православних Церков.

Намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел виголосив проповідь, у якій розповів про життєвий шлях спочилого, підкресливши його вагомі труди на ниві Христовій. Також архієрей звернувся зі словом підтримки до мами новопреставленого владики та його рідних.

Помолитися за в Бозі спочилого архіпастиря та попрощатися з ним прийшли його духовні чада, друзі, представники наукових кіл України, громадськості, діячі культури та мистецтв, а також дослідники, науковці та православні віряни з різних країн світу. Слід відзначити, що владика Іларій, сам займаючись науковою діяльністю, неодноразово представляв Українську Православну Церкву на різноманітних міжнародних науково-практичних і богословських семинарах, конференціях і симпозіумах, як в Україні, так і закордоном.

Блаженніший Митрополит Онуфрій та архієреї Української Православної Церкви висловили співчуття родині спочилого владики та клірикам Макарівського вікаріатства. Владика Іларій ніс покладений на нього священноначалієм послух Керуючого цим вікаріатством з моменту його створення в 2010 році.

Також слова співчуття рідним і тим, хто знав новопреставленого архіпастиря, передавали представники органів державної влади різних рівнів.

Архієрея було поховано на братському кладовищі в скиту Києво-Печерської Лаври на честь Печерської ікони Божої Матері.

Після поховання владики, з благословення Намісника Києво-Печерської обителі, всі присутні були запрошені до поминальної трапези, під час якої звершувалася молитва за новопреставленого архієпископа Іларія.

Священнослужителі Макарівського вікаріатства просять завжди молитися за спочилого владику, а особливо протягом перших сорока днів з моменту переходу в вічність.

Усі фотографії зі служби Ви можете переглянути на сайті Української Православної Церкви.