Владика співслужив за соборною архієрейською літургією в Спасо-Преображенському соборі (Київ, Теремки)

29 жовтня 2017 року, в неділю 21-шу після П'ятдесятниці, вікарій Київської Митрополії архієпископ Макарівський Іларій, Керуючий Макарівським вікаріатством, співслужив за літургією, яку в київському Спасо-Преображенському соборі, що на Теремках, очолив Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

Перед Божественною літургією Його Блаженство освятив правий Богоявленський приділ собору.

Окрім владики Іларія в величній службі Євхаристії Предстоятелю співслужили Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, митрополит Черкаський і Канівський Софроній, митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій, митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, настоятель Спасо-Преображенського собору митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Пантелеімон (Романовський), архієпископ Гурій (Кузьменко), архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Городницький Олександр, архієпископ Кам’янський і Царичанський Володимир, архієпископ Львівський і Галицький Філарет, архієпископ Боярський Феодосій, архієпископ Обухівський Іона, єпископ Бородянський Варсонофій, єпископ Фастівський Даміан, єпископ Золотоношський Іоанн, єпископ Іванківський Кассіан, єпископ Баришівський Віктор, клірики собору та гості в священному сані.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до численної пастви зі словом проповіді. Сонм священнослужителів возніс сугубу (тобто, посилену) молитву до Господа Бога за мир в Україні.

Після завершення Божественної літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав усіх присутніх з освяченням Богоявленського приділу, з недільним днем, а також закликав на всіх Боже благословення.

Напередодні, з благословення священноначалія, архієпископ Макарівський Іларій співслужив у цьому ж соборі за Всенощною, яку очолив настоятель храму митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

***

Богоявлення - свято Хрещення Господнього, коли Господь наш Іісус Христос прийшов на Іордан до Іоанна Хрестителя. Воно називається Богоявленням тому, що в цій події відкрилася людям до тих пір невідома таємниця Трійкості Бога.

"Трійця, Бог наш, Себе нам сьогодні неподільно показав, бо Отець явленним свідоцтвом проголосив споріднення, Дух же у голубиному вигляді зійшов з Небес, Син Пречистий верх Свій склонив Предтечі..." (тропар на 3-му часі Навечір'я).

Відео богослужіння, а також фотографії події, Ви можете переглянути на сайті Свято-Преображенського собору м. Києва.



Освячення Престолу. Блаженніший Митрополит Онуфрій (ліворуч) і Високопреосвященніший митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, настоятель собору


Перед пам'ятником Блаженнішому Митрополиту Володимиру (Сабодану), спочилому Предстоятелю Української Православної Церкви

 

 

ВСЕНОЩНА НАПЕРЕДОДНІ