Владика звершив літургію в день пам'яті преподобного Паїсія Величковського, уродженця Полтавської землі (Лишня, Бишівське благочиння)

28 листопада 2017 року, в день пам'яті преподобного Паїсія Величковського, уродженця Полтавщини, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія, вікарій Київської Митрополії архієпископ Макарівський Іларій, Керуючий Макарівським вікаріатством, звершив Божественну літургію в храмі преподобної Параскеви Сербської с. Лишня Макарівського району Київської області.

Архієрею співслужили благочинний Бишівського благочиння та настоятель парафії архімандрит Філарет (Єгоров), духівник благочиння ієромонах Іоаким (Тищук), клірики Київської єпархії та гості в священному сані.

Серед гостей парафії владиці співслужив відомий православний богослов, настоятель парафії на честь святителя Амвросія Медіоланського в м. Мілан (Італія) архімандрит Амвросій (Макар), який прибув днями до Києва для участі у першій міжнародній науковій конференції "Київські Паїсівські читання".

За богослужінням молилися настоятелька скита на честь Іверської ікони Божої Матері с. Соболівка Житомирської області ігуменія Аполінарія (Цвіркун) з сестрами обителі, а також сестри з  жіночого ставропігійного монастиря Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип'яче (Житомирська обл.) на чолі з матушкою благочинною. Делегація від монастиря в Кип'ячому прибула з благословення настоятельки, ігуменії Єкатерини (Смичок).

Цього дня службу Божу відвідали представники громадськості, органів місцевого самоврядування, паломники та парафіяни не тільки з різних куточків Київщини та України, але й також з Італії та Молдови.

Богослужіння велося як церковнослов'янською, так і церковномолдавською мовами. На криласі співав Молодіжний архієрейський хор Макарівського вікаріатства.

Після Євангельського читання владика Іларій виголосив проповідь, у якій підкреслив необхідність християн повсякчасно працювати над собою, приборкуючи свої пристрасті, гріхи, зростаючи в Господі, а це буде можливим тоді, коли людина буде постійно перебувати в молитві. "І через молитву, інші християнські чесноти, через участь у християнських таїнствах, вона буде обожнювати свою людську природу," - наголосив архієрей.

Після сугубої єктенії священнослужителі вознесли молитву за мир в Україні.

На завершення літургії відбувся чин славлення перед іконою преподобного Паїсія Величковського з піднесенням молитви до святого.

Після богослужіння архієпископ Макарівський Іларій привітав священнослужителів і вірян з днем пам'яті преподобного старця Паїсія, відроджувача старецького життя, та з початком святого Різдвяного посту. Також Його Високопреосвященство передав благословення та поздоровлення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

Керуючий вікаріатством вручив архімандриту Амвросію, ігуменії Аполінарії та представницям обителі ставропігійного монастиря Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип'яче ікони преподобного сповідника та Христа заради юродивого Гавриїла Грузинського, а також пам'ятні подарунки.

Владика Іларій підкреслив важливість духовних і наукових трудів архімандрита Амвросія на італійській землі.

У свою чергу архімандрит Амвросій попросив передати від усієї української православної діаспори слова синівської любові та вдячності Блаженнішому Митрополиту Онуфрію.

З рук Високопреосвященнішого архієпископа Іларія всі священнослужителі отримали книгу святого Паїсія "Крины сельные или Цветы прекрасные", а всі присутні за богослужінням віряни - ікони преподобного старця, привезені з Ново-Нямецької обителі (Молдова).

Архімандрит Філарет відзначив вагомість Божественної літургії, звершеної в день пам'яті преподобного Паїсія, нашого святого земляка, та підкреслив, що заходи, які відбуваються цими днями на парафії села Лишня в духовно-просвітницькому центрі "Ковчег", входять у коло цьогорічних всеукраїнських заходів, присвячених 295-річчю з дня народження святого.

Також цього дня відбувся концерт духовних кантів, який дав колектив зі вчителів музичних шкіл та вищих музичних навчальних закладів України під керівництвом композитора, члена Національної спілки композиторів України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Віктора Степурка.

У бібліотеці духовно-просвітницького центру "Ковчег", що діє при парафії, відбувся міжнародний круглий стіл, присвячений духовній спадщині преподобного Паїсія, за участі священнослужителів Київської єпархії, архімандрита Амвросія (Макара), ігуменії Аполінарії (Цвіркун), вірян України, Молдови, Італії.

Ведучий круглого столу архієпископ Макарівський Іларій відзначив актуальність вивчення та впровадження в життя духовних надбань преподобного Паїсія, зокрема його вчення про Іісусову молитву та ісіхазм.

Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.

ДО ПОЧАТКУ БОГОСЛУЖІННЯ. ЗУСТРІЧ ГОСТЕЙ І АРХІЄРЕЯ


Парафіяни на чолі з настоятелем, архімандритом Філаретом, зустрічають дорогого гостя з італійської землі - архімандрита Амвросія (Макара)


Зустріч сестер з обителей Житомирщини


Отець настоятель радіє гостям


Прибуття архієрея

 

У ХРАМІ

 


Зліва направо: духівник Бишівського благочиння ієромонах Іоаним (Тищук),
Керуючий Макарівським вікаріатством, до складу якого входить Бишівське благочиння, архієпископ Макарівський Іларій,
настоятель парафії на честь святителя Амвросія Медіоланського м. Мілан (Італія) архімандрит Амвросій (Макар)

 

КОНЦЕРТ ДУХОВНИХ КАНТІВ. КРУГЛИЙ СТІЛ, ПРИСВЯЧЕНИЙ ПРЕПОДОБНОМУ ПАЇСІЮ ВЕЛИЧКОВСЬКОМУ


Найменші поціновувачі прекрасного