Архієрейська служба в день пам'яті святителя Філарета Київського (Лишня, Бишівське)

03 січня 2018 року, в день пам'яті святителя Філарета Київського, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Онуфрія, Керуючий Макарівським вікаріатством архієпископ Макарівський Іларій звершив літургію в храмі преподобної Параскеви Сербської с. Лишня Макарівського району Київської області.

Його Високопреосвященству співслужили настоятель храму та благочинний Бишівського благочиння архімандрит Філарет (Єгоров), благочинний Макарівського благочиння архімандрит Кирил (Білан), духівник Бишівського благочиння ієромонах Іоаким (Тищук), представники братії Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, клірики Київської єпархії.

За богослужінням молилися ігуменія Єкатерина (Смичок), настоятельниця жіночого ставропігійного монастиря Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип'яче (Житомирська обл.) із сестрами обителі, ігуменія Аполінарія (Цвіркун), настоятельниця скита на честь Іверської ікони Божої Матері с. Соболівка (Житомирська обл.) разом із сестрами, представники органів місцевого самоврядування, парафіяни храмів Макарівщини.

Після Євангельського читання владика Іларій виголосив проповідь, у якій, розповідаючи про життєвий шлях святителя Філарета Київського, підкреслив необхідність для віруючої людини завжди перебувати в істинній духовній радості, через які б випробування вона не проходила.

По завершенні сугубої єктенії священнослужителі вознесли молитву за мир в Україні.

Після запричастного вірша парафіяльним народним гуртом "Сік землі" с. Лишня (керівник - Софія Керусенко) було виконано псальми святителя Димитрія Ростовського.

На завершення служби Божої відбувся чин славлення перед іконою святителя Філарета Київського (Амфітеатрова) з піднесенням молитви до нього.

Архієпископ Іларій привітав усіх з прийдешніми різдвяними святами, передав благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія та від імені Його Блаженства поздоровив благочинного Бишівського благочиння архімандрита Філарета з днем тезоіменитства.

Владика Іларій вручив отцю Філарету святу просфору та передав у дар ікону афонських подвижників, з побажанням завжди зростати у Господі, виконуючи свій монашеський і священицький послух.

До слів привітань приєдналися священнослужителі, присутні за богослужінням. Від імені парафіян храмів Бишівського благочиння архімандрита Філарета поздоровив підполковник Збройних Сил України, військовий журналіст Руслан Ткачук, який понад рік виконував обов'язки речника АТО на Луганщині.

З теплими словами привітання до отця благочинного звернулися ігуменії Аполінарія та Єкатерина. Вони відзначили, що між Бишівським благочинням і обителями, в яких вони виконують послух настоятельниць, встановився особливий духовно-молитовний дружній зв'язок.

Отець Філарет щиро подякував архієпископу Іларію за звершену літургію та передане благословення та привітання Предстоятеля Української Православної Церкви; також подякував усім за святі молитви, зазначивши, що вони є найбільшим духовним подарунком.

Також владика Іларій вручив матушкам ігуменіям ікони преподобних отців Києво-Печерських, а всім священнослужителям і мирянам - ікони Печерських угодників, освячені на мощах святителя Філарета Київського.

Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.