Проповідь Бишівського благочинного в неділю про сліпого (Лишня, Бишівське благочиння) - ВІДЕО

У неділю 6-ту після Пасхи, коли в Церкві читають євангельський уривок про зцілення Христом сліпонародженого, на парафії Преподобної Параскеви Сербської с. Лишня Макарівського району, її настоятелем, Бишівським благочинним архімандритом Філаретом (Єгоровим), було звершено Божественну літургію.

 

Проповідь архім. Філарета (Єгорова) 25 травня 2014 р.:

Фрагмент з проповіді:

Ми знаємо, скільки чудес у нашому особистому житті створив Господь. Ми знаємо, що часто звертаємося до Господа в тих обставинах, коли вже здається, що нічого неможливо людськими силами зробити. І тут ми молимося – і Господь дає нам те, що потрібно. Справи Божого Промислу для нас несповідимі, але ми знаємо, що Господь кожній людині приходить на допомогу, і ми Йому повинні навчитися довіряти.

У молитві, присвяченій сьогоднішньому недільному дню, говориться, що ми часто стаємо сліпими нашою душею. Душі наші сліпнуть від наших гріхів, і ми стаємо нечутливими до світу духовного. А як ми можемо бачити Бога? Є очі духовні, очі нашого серця, якими ми можемо сприймати і відчувати всеприсутність Божу. Сьогодні в антифонному співі ми співали: «блаженні чистії серцем, яко тії Бога узрят». Тобто та людина, яка очищує безперервно і безупинно своє серце, вона буде відчувати Бога. Із цього ми можемо прийти до простого, але не завжди зрозумілого для всіх висновку: для того щоб жити по-Божому, щось змінити щось у світі, щоб відчувати Бога, пам’ятати про Його всеприсутність, усвідомлювати її, ми повинні очищати своє серце. Інакше, як би ми не звершували ті чи інші релігійні дії, ми не будемо бачити Бога духовними очима.

І ми всі стаємо такими сліпими людьми: від гріхів ми сліпнемо, від зухвалості нашої, від гордині, від того, що в ближніх починаємо бачити гріх, не виправдовуємо їх, а часто себе превозносимо над ними. Але св. отці, навпаки, повчають возлюбити грішника, але возненавидіти гріх. І от у зв’язку з цим ми повинні навчитися виправдовувати людину – не її гріховні дії, а людину. До цього закликають нас і давні, і сучасні подвижники благочестя. Дай Боже, щоб ми прозрівали, бачили Бога духовними і сердечними очима - тоді ми дійсно зможемо бути пасхальними християнами.

Очищаючи себе, ми повинні навчитися любити людей. Це не означає, що ми маємо діяти без розсудливості. Ні, ми повинні об’єктивно оцінювати дії людей, а інколи і цілих груп людей. І, разом з тим, ми повинні людину бачити образом Божим, як би вона не відходила від Творця.

Дай нам, Господи, змінюючи себе, від серця відбивати Твоє світло, і нести світу любов і світло Твоє. Амінь.


Усі фотографії події Ви можете переглянути за посиланням.

Дивіться також декілька фотографій з храму, а також із Меланією Гордіївною Козаковою в с. Осикове:


За літургією в Лишні молилися за мир в Україні.


В центрі на фото - Софія Опанасівна Керускенко, керівник хорового колективу "Сік землі" с. Лишня


Клірос.


Отець Філарет вітає Ірину, мешканку с. Лишня, з днем Ангела, яке відбулося ще 18 травня, у свято великомуениці Ірини.


З днем Ангела вітали й іншу Ірину, прихожанку архімандрита Амвросія (Макара) в Мілані, гостю в Лишні.


Меланія Гордіївна Козакова, староста храму с. Осикове